domingo, 20 de diciembre de 2009

5. Tancament de l'assignatura i avaluació.

El semestre ja finalitza i l'assignatura d'interculturalitat també.
Durant aquests mesos hem treballat el concepte d'intercultutalitat i tot alló que ho envolta, i fa referència a l'educació. Les diferents activitats treballades, requerien un espai de reflexió en el blog personal, amb el que hem donat a conèixer la nostra experiència, resultats... als diferents companys.
Gràcies al blog, he pogut fer una reflexió sobre cada activitat realitzada, ja que en elles no es demanava aquesta reflexió (i cosa que si no ens demanen, acostuem a no fer) i així poder veure, conèixer la utilitat d'alló realitzat i treballat, amb una reflexió prèvia.
Personalment considero que fer el seguiment dels blogs dels companys és una tasca difícil, ja que són molts i la disponibilitat de temps és molt poca. Crec que un blog és una eina de treball, reflexió, comunicació... molt bona i interessant, però a mi m'ha estat molt difícil fer un us constant d'ell. Per temes personals (no porto uns mesos fàcils) i a més del temps dedicat a les pacs, s'ha de sumar el temps a dedicar al seguiment del blog.
No sé si faré ús del blog més enllà de l'assignatura, tot dependrà de com vagin passant els mesos, la feina, la vida, el temps... tot i que tenir un blog personal, professional... és molt interessant, per tenir-ho en consideració en el futur.

Les activitats realitzades, m'han ajudat a veure que la interculturalitat, convivència... es viu cada dia (escola, feina, carrer...) i això s'ha de treballar en tots els àmbits, educatiu, familiar... ja que cada dia tenim al voltant més persones provinents d'altres països, cultures... i és necessari educar i fomentar valors com són la tolerància, la integració, la convivència, el respecte.
La meva evolució a l'assignatura i al blog a estat positiva, no vaig començar amb bon peu, la participació al debat em va resultar molt difícil, per la mort de la meva àvia els dies de la seva realització, però vaig fer un seguiment que va enriquir molt la meva visió, idees, opinions... i vaig poder fer una comparació amb els companys.
Amb la següent activitat vaig conèixer l'eina de treball webquest, totalment desconeguda per a mi, i m'ha semblat una eina molt útil i complementaria per a treballar.
A més, he vist, que'ls entorns interactius són cada vegada més necessaris i estan més presents en el dia a dia de totes les persones. Amb l'assignatura he après a buscar recursos, analitzar-los i fer una selecció per treballar amb ells tot allò relacionat amb la interculturalitat, però també amb altres aspectes relacionats amb l'educació.

Això s'acaba, espero que tots tinguem un bon final d'any i una millor entrada.

Salutacions

sábado, 19 de diciembre de 2009

4. Avaluació de recursos

http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=64&id_pagina=1

La webquest presentada treballa diversos conceptes relacionats amb la interculturalitat, centrant-se en els drets humans i la seva vulneració en l’entorn escolar. Com ja sabem les cultures mai no estan aïllades, és per això que la interculturalitat és el contacte i la relació entre cultures. La convivència de diverses cultures fa que sorgeixin les diferències culturals, ja que aquestes apareixen quan hi ha situacions de contacte i es creen fronteres. Aquests conflictes amaguen, molt sovint, causes econòmiques o polítiques. Aspectes que treballarem a partir de la diversitat cultural existent en el nostre entorn. El Dret Humans es centren en totes les persones, sense distingir raça, cultura, sexe, edat... i és per això que realitzarem un treball d’anàlisi d’aquests. Totes les societats i cultures es construeixen a partir de la diversitat i generen contínuament noves diferències i nous grups. La multiculturalitat reconeix la diversitat cultural, la interculturalitat interpreta la relació entre cultures posant èmfasi en l’ intercanvi, la coexistència i la convivència, sense excloure els conflictes. És per això que treballem la integració de tots els ciutadans que conviuen en una societat determinada, i la seva possessió del dret i participació.

La nostra webquest va adreçada a alumnes de 4rt d'ESO, tot i que pot ser treballada per altres cursos mé baixos, cal dir que quan més petits són els alumnes, menys maduració per tal de dur a terme les tasques proposades i menys nivell de reflexió, tot i que les activitats poden ser adaptades i amb més intervenció per part del professorat.
La webquest es diu: "Tots som diferents... quina sort!" i amb les activitats intentem apropar als alumnes als drets humans i la interculturalitat educativa. Els objectius plantejats són:
· Conèixer quins són els drets humans. Quins són els més importants i si es compleixen en l’actualitat.
· Conèixer el funcionament del sistema educatiu i quins aspectes es podrien millorar.
· Contribuir a l'adquisició d'una competència comunicativa inicial, tant general com acadèmica, mitjançant enfocaments funcionals.
· Promoure actuacions dirigides a facilitar la integració socio-afectiva.
· Potenciar actuacions orientades al desenvolupament de l'autoestima i d'un autoconcepte positiu, posant l'accent en les seves possibilitats i en els seus valors.

El treball i les tasques es centren en dos blocs de continguts:
- Bloc I: es centra en el treball sobre els Drets Humans, buscar informació sobre la Declaració dels drets Humans, reflexionar, entendre i expressar opinions.
- Bloc II: es centra en la vulneració d’aquests drets situats dins del marc educatiu, analitzar situacions i tòpics, fer el visionat de vídeos i analitzar-los.

Es presenten sis activitats amb les quals es pretén que els alumnes coneguin els drets de tots els humans, reflexionin i expressin les seves opinions. A més de veure les diverses maneres de discriminació que existeixen.
Amb les activitats que es presenten s’intenten aconseguir diverses finalitats: Buscar informació, imatges, cites... a través de les noves tecnologies. Reflexionar sobre diversos aspectes relacionats amb la interculturalitat. Conèixer la igualtat d’oportunitats. Llegir i comprendre diversos articles. Treballar en equips...
Aquestes activitats es realitzaran amb diversos tipus de treball, individual, en petit grup, en gran grup...

Material avaluat en la pac 3

En la tercera pac he avaluat un webquest, ja que aquest l'hem treballat i puc fer una bona anàlisi, es diu "Conocernos para entendernos"
http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_tabbed_w.php?d_actividad=19816&id_pagina=1

Aquest, es centra en treballar per una educació intercultural que transmeti, promogui i faciliti la comprensió crítica de les cultures. Conèixer la pluralitat cultural i organització familiar de diferents models culturals. El seu centre d'interés és conèixer la diferència i diversitat cultural (vida i organització familiar; valors, creences i comportaments d'altres cultures).
Va adreçada a alumnes d'Escoles d'Adults, Batxillerat, Cicles Formatius, o Aules d'Acollida, encara que el seu contingut també es pot treballar amb alumnes de segon cicle d'ESO.

El webquest consultat, treballa la aspectes relacionats amb la interculturalitat i la pluralitat cultural a través de les semblances i diferències dels models familiars. Aquest recurs preten que els alumnes coneguin diferents formes i estructures familiars, a més dels seus rols, per tal de dur a terme una comparació entre elles i així intentar reflexionar i comprendre les diferents cultures.L'avaluació psicopedagògica i el seu potencial educatiu: les webquest, són recursos educatius que pretenen que els alumnes treballin de manera lúdica, cooperativa i creativa. A nivell educatiu els alumnes han de posar-se en el paper dels periodistes que cerquen informació, per tal de conèixer les cultures i fer una posterior reflexió i comparació.Les activitats promouen un treball cooperatiu, de recerca, d'investigació, per dur a terme un debat posterior.

Aportació pel meu treball com a psicopedadgoga

Personalment, jo no coneixia les webquest, aquestes m'han semblat un recurs molt interessant, fàcil de crear i aplicar, que permeten realitzar un treball interactiu, motivador i diferent amb els alumnes, o altres àmbits de treball.
A més de les webquest, he pogut comprovar que el treball on-line cada vegada està més extens i com a professional he de saber buscar diferents recursos, analitzar-los per tal de comprovar la seva aplicabilitat, i aplicar-los en el treball diari.

3. Seguiment i evolució de la webquest

L’educació intercultural és un mitjà per aconseguir la integració de les minories ètniques.
La webquest presentada respon a un nivell d’interculturalitat mitjà o de resolució de conflictes de valors. Ja que comporta la negociació entre les parts per tal de superar situacions conflictives, ocasionades per la contraposició de valors antagònics. Les parts han de renunciar a aspectes de la posició inicial per tal d’assolir una posició de consens.
El material dissenyat permet als alumnes reflexionar i conèixer els drets humans, a més de fer un anàlisi d’ells. Es proposen diversos treball on s’ha de negociar amb els altres companys de grup allò que consideren més adient per a respectar aquests drets. El treball en grup facilita i potencia la comunicació entre els alumnes, a més de fomentar la capacitat de posar en comú els coneixement ja adquirits i així modelar-los conjuntament arribant a un aprenentatge significatiu, en aquest cas el valor dels drets humans i de la interculturalitat, entesa com la coexistència i convivència entre cultures, basada en el respecte mutu i la comprensió, potenciant la igualtat tenint en compte les diferències.
Això provocarà en molts dels alumnes la renuncia de diferents aspectes, idees, posicions, creences... de la seva posició inicial per tal d’arribar a un consens amb el grup.

Les webquest volen integrar els principis de l’aprenentatge constructivista, la metodologia de treball per projectes i la navegació per Internet, per tal de desenvolupar el treball amb els alumnes dins de l’aula.
Aquestes apliquen una estratègia d’aprenentatge per descobriment guiat amb un procés de treball desenvolupat pels alumnes, utilitzant (principalment) els recursos de la xarxa.
Es te en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, a més de contemplar el treball cooperatiu i la responsabilitat, tant individual com grupal.
Fomenten la investigació i la recerca d’informació de manera interactiva, a més d’interactuar amb els companys i professors.
Permet a l’alumne elaborar el seu propi coneixement al mateix temps, que realitza diferents activitats.
Les webquests ajuden a promoure un model positiu d’educació intercultural ja que el seu objectiu és que l’alumne utilitzi el seu temps de manera eficaç, utilitzant i transformant la informació. A més de dur a terme un anàlisis, una reflexió i una posada en comú del treball realitzat. Les diferents tasques impliquen una activitat cooperativa entre els alumnes, a més de desenvolupar els processos cognitius de caràcter superior (anàlisi, síntesi, creació...). les activitats realitzades són motivadores i corresponen a uns fet i context reals.

El treball realitzat en grup, el considero molt positiu, ens vem organitzar la feina per treballar totes i interactuar en la nostra feina.
Al principi ens va costar dedicir a qui voliem adreçr la nostra webquest, al final vem decidir centrar-nos en els alumnes. A partir d'aquí, vem fer una pluja d'idees a tractar fins que vem centrar el tema a treballar.
Entre totes vem fer la proposta d'activitats i els aspectes generals de la webquest.I a més cada una va realitzar unes tasques específiques. Una es va dedicar al format, transcripció... de la webquest (aspectes més técnics) ja que coneixia una mica l'entorn, una va centrar-se en l'apartatd'avaluació i l'altre en la realització de la guia del professorat. Aquesta feina individual, sempre revisada per les companyes, i afegint aportacions, modificant aspectes... entre totes.
Crec que hem realitzat un bon treball.

sábado, 12 de diciembre de 2009

2. Debat

La realització del debat, ajuda a intercanviar idees, opinions... sent aquesta una experiència molt positiva.
Personalment, jo no he pogut fer un seguiment del debat ni aportacions, per desgràcia la meva àvia de Murcia es va posar molt malament i després de dues setmanes va morir, un cop molt dur per la família. Tot això va succeeix durant la realització del debat, vaig marxar a Murcia una setmana i va ser impossible seguir el debat.
Quan tot va passar, vaig llegir totes les aportacions fetes al debat, per tal de realitzar la segona part de la pac.
Les aportacions fetes al debat pels companys m'ha fet veure la diversitat d'opinions que poden sorgir al voltant d'un cas, conflicte... i això és real i possible en qualsevol centre educatiu. He vist que cap opinió és millor ni pitjor, totes diferents i respectables, ja que el món, l'educació, la vida... no es pot mirar només amb els ulls propis, si no s'ha de poder veure més enllà.
Al començar amb el debat, la majoria de companys es van sorprendre amb els jocs plantejats, ja que semblava que fomentaven la intolerància, discriminació, racisme... Jo vaig considerar (sense plasmar al debat pels motius explicats) que aquests jocs intentaven que els alumnes es posessin en a pell dels immigrants dels jocs i poguessin entendre el sentiment que aquest rebuig pot provocar. Els companys a mesura que avançava el debat, anaven plasmant aquesta idea.
Els companys han intercanviat punts de vista, opinions, idees, experiències... coincidents o no, però el debat sempre ha tingut un ambient de respecte i tolerància respecte a les diverses aportacions.

M'hagués agradat poder donar les meves opinions, expressar allò que considerava, el meu punt de vista... però no vaig poder.

Enhorabona a tots els companys pel treball fet durant el debat, jo m'he enriquit de les vostres aportacions posteriorment a la seva realització i m'ha ajudat a comprendre les diferents postures dels dos professors del cas presentat.

Gràcies

jueves, 1 de octubre de 2009

Inici

L'assignatura d'interculturalitat hem dona l'expectativa de poder treballar la diversitat cultural des de l'educació. Crec que m'ajudarà a adquirir competències per treballar amb els infants i joves, i poder resoldre complicacions que hem poguin sorgir relacionades amb aquest àmbit.

Crec necessari tenir una visió àmplia sobre la diversitat cultural en l'actualitat per tal d'iniciar l'assignatura.
Amb aquest blog i els dels meus companys, espero que intercanviem punts de vista, opinions, ampliem coneixements... que estiguem tots emplicats en l'assignatura.

Espero aprendre molt, i adquirir moltes capacitats relacionades amb el món de la interculturalitat.
BENVINGUTS I BENVINGUDES al meu blog sobre interculturalitat.

Espero que gaudim tots d'aquesta assignatura