http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=64&id_pagina=1La webquest presentada treballa diversos conceptes relacionats amb la interculturalitat, centrant-se en els drets humans i la seva vulneració en l’entorn escolar. Com ja sabem les cultures mai no estan aïllades, és per això que la interculturalitat és el contacte i la relació entre cultures. La convivència de diverses cultures fa que sorgeixin les diferències culturals, ja que aquestes apareixen quan hi ha situacions de contacte i es creen fronteres. Aquests conflictes amaguen, molt sovint, causes econòmiques o polítiques. Aspectes que treballarem a partir de la diversitat cultural existent en el nostre entorn. El Dret Humans es centren en totes les persones, sense distingir raça, cultura, sexe, edat... i és per això que realitzarem un treball d’anàlisi d’aquests. Totes les societats i cultures es construeixen a partir de la diversitat i generen contínuament noves diferències i nous grups. La multiculturalitat reconeix la diversitat cultural, la interculturalitat interpreta la relació entre cultures posant èmfasi en l’ intercanvi, la coexistència i la convivència, sense excloure els conflictes. És per això que treballem la integració de tots els ciutadans que conviuen en una societat determinada, i la seva possessió del dret i participació.
La nostra webquest va adreçada a alumnes de 4rt d'ESO, tot i que pot ser treballada per altres cursos mé baixos, cal dir que quan més petits són els alumnes, menys maduració per tal de dur a terme les tasques proposades i menys nivell de reflexió, tot i que les activitats poden ser adaptades i amb més intervenció per part del professorat.
La webquest es diu: "Tots som diferents... quina sort!" i amb les activitats intentem apropar als alumnes als drets humans i la interculturalitat educativa. Els objectius plantejats són:
· Conèixer quins són els drets humans. Quins són els més importants i si es compleixen en l’actualitat.
· Conèixer el funcionament del sistema educatiu i quins aspectes es podrien millorar.
· Contribuir a l'adquisició d'una competència comunicativa inicial, tant general com acadèmica, mitjançant enfocaments funcionals.
· Promoure actuacions dirigides a facilitar la integració socio-afectiva.
· Potenciar actuacions orientades al desenvolupament de l'autoestima i d'un autoconcepte positiu, posant l'accent en les seves possibilitats i en els seus valors.
El treball i les tasques es centren en dos blocs de continguts:
- Bloc I: es centra en el treball sobre els Drets Humans, buscar informació sobre la Declaració dels drets Humans, reflexionar, entendre i expressar opinions.
- Bloc II: es centra en la vulneració d’aquests drets situats dins del marc educatiu, analitzar situacions i tòpics, fer el visionat de vídeos i analitzar-los.
Es presenten sis activitats amb les quals es pretén que els alumnes coneguin els drets de tots els humans, reflexionin i expressin les seves opinions. A més de veure les diverses maneres de discriminació que existeixen.
Amb les activitats que es presenten s’intenten aconseguir diverses finalitats: Buscar informació, imatges, cites... a través de les noves tecnologies. Reflexionar sobre diversos aspectes relacionats amb la interculturalitat. Conèixer la igualtat d’oportunitats. Llegir i comprendre diversos articles. Treballar en equips...
Aquestes activitats es realitzaran amb diversos tipus de treball, individual, en petit grup, en gran grup...
Material avaluat en la pac 3En la tercera pac he avaluat un webquest, ja que aquest l'hem treballat i puc fer una bona anàlisi, es diu "Conocernos para entendernos"
http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_tabbed_w.php?d_actividad=19816&id_pagina=1Aquest, es centra en treballar per una educació intercultural que transmeti, promogui i faciliti la comprensió crítica de les cultures. Conèixer la pluralitat cultural i organització familiar de diferents models culturals. El seu centre d'interés és conèixer la diferència i diversitat cultural (vida i organització familiar; valors, creences i comportaments d'altres cultures).
Va adreçada a alumnes d'Escoles d'Adults, Batxillerat, Cicles Formatius, o Aules d'Acollida, encara que el seu contingut també es pot treballar amb alumnes de segon cicle d'ESO.
El webquest consultat, treballa la aspectes relacionats amb la interculturalitat i la pluralitat cultural a través de les semblances i diferències dels models familiars. Aquest recurs preten que els alumnes coneguin diferents formes i estructures familiars, a més dels seus rols, per tal de dur a terme una comparació entre elles i així intentar reflexionar i comprendre les diferents cultures.L'avaluació psicopedagògica i el seu potencial educatiu: les webquest, són recursos educatius que pretenen que els alumnes treballin de manera lúdica, cooperativa i creativa. A nivell educatiu els alumnes han de posar-se en el paper dels periodistes que cerquen informació, per tal de conèixer les cultures i fer una posterior reflexió i comparació.Les activitats promouen un treball cooperatiu, de recerca, d'investigació, per dur a terme un debat posterior.
Aportació pel meu treball com a psicopedadgogaPersonalment, jo no coneixia les webquest, aquestes m'han semblat un recurs molt interessant, fàcil de crear i aplicar, que permeten realitzar un treball interactiu, motivador i diferent amb els alumnes, o altres àmbits de treball.
A més de les webquest, he pogut comprovar que el treball on-line cada vegada està més extens i com a professional he de saber buscar diferents recursos, analitzar-los per tal de comprovar la seva aplicabilitat, i aplicar-los en el treball diari.